2015. 03. 11.

Kókuszpálma



A kókuszpálma az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közötti szigetcsoportról terjedhetett el. Közvetlenül a tengerhez közeli, magas talajvízű területeket kedveli. Mivel a kókuszdió fenn marad a víz felszínén és csírázó képességét hónapokig megőrzi, a tengeri áramlatok hozzásegítették a növényt a különböző távoli helyeken való terjeszkedésre, az anyanövénytől akár 4000km-re is.






A pálma 25-30 méter magasra is megnőhet, hatalmas levelei 3-6 méter hosszúak, valamint 25-35 levél alkotja a koronát.

A kókusz egyike azon növényeknek, melyeket nem a virágjáért tart az ember, bár igen látványos és szép lehet! Valamint a nektárjából készül a mára már nálunk is ismert kókuszvirág cukor.



Az egész kókuszdió egy parányi részét ismerjük. Színe a zöldesszürkétől a sárgáig terjedhet, nagyjából 30cm hosszú és 20cm átmérőjű. A képen kikandikál az általunk is ismert barna burok.


A kókuszpálma igen sok felhasználási területnek örvend - bár nem hiszem, hogy ilyesminek örvendene.

A termésének héjából (kókusz rost) fonalat készítenek, ami erős, kopásálló és festhető. A rostból lábtörlőket, keféket, matracokat, tengerészköteleket, halászhálókat állítanak elő. A kókusz rost feldolgozás központja Sri Lankán van, ahol kézi erővel dolgozzák fel a jobb minőség érdekében.

A termésének húsából (kopra) olajat préselnek, amit a gasztronómiában és a kozmetikum készítésben is előszeretettel használnak.

A termésének leve (kókuszvíz) többrendbeli gyógyhatású ital:



  • jó az emésztésre
  • hashajtó
  • hűvösen tartja a testet
  • szájon át jó rehidratáló
  • a bélférgeket írtja
  • vesekövet, húgyvezetékben lévő követ megszűnteti
  • koleszterinszabályozó és 
  • hatékony a zöldhályog kezelésében is.



Számos gyógyító és regeneráló tulajdonsággal rendelkezik. És mindemellett kellemes üdítő.


 

 

 

Nem győzöm hangsúlyozni:

Természetesen nem cél, hogy minél olcsóbban jussunk hozzá, hiszen előrelátóbb és fontosabb szempont, hogy mindenki, aki munkát fektet abba, hogy mi ehessük vagy ihassuk a kókusz termését, megfelelően legyen jutalmazva! És nem cél, hogy drága legyen, hiszen attól, hogy nem olcsó, még nem biztos, hogy az értünk dolgozó embereket támogatjuk. Sokkal valószínűbb, hogy a céget pénzeljük, ami éhbérért dolgoztatja az értünk valóban dolgozó embereket. Keressük a fair trade termékeket, nem olcsó, de ennyi a reális ára! Ugye te sem szeretnél 37,-os órabérért dolgozni napi 14 órát? Ők sem...




Te is kipróbálnád a kókuszdió olaját, csak tanácstalan vagy? Sokat hallottál róla, de még nem találkoztál vele?

Akkor Neked fog szólni a következő cikk, ami gazdag lesz ötletekben, receptekben!





Forrás:
https://tigerbrite.files.wordpress.com/2013/07/palmflower2.jpg

http://toptropicals.com/catalog/uid/Cocos_nucifera.htm
http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/kokusz.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszolaj
http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma#Le.C3.ADr.C3.A1sa
http://www.france-palmier.com/images/photo-palmier/sortie/Palmier-tropicaux/pages/cocos-nucifera-sprouts.htm
http://www.kokuszdieta.hu/Kokuszviz/
http://www.fairsquared.info/fair-stories-kerala/
http://www.shutterstock.com/video/clip-1442008-stock-footage-the-camera-follows-a-man-as-he-quickly-climbs-a-coconut-palm-tree-to-farm-coconuts.html
http://www.purecoco.cz/eng/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése